Sfatul specialistului

Sub lupa specialistului: acneea din adolescenţă şi acneea de sarcină

Acneea nu este întâlnită doar într-o anumită perioadă a vieţii: ea poate apărea în momente complet diferite, adolescenţa şi sarcina fiind două exemple.

Ce este acneea? Acneea este o afecţiune a pielii, mai exact o afecţiune inflamatorie a foliculului pilosebaceu. Fiecare folicul polisebaceu este format dintr-un fir de păr cu o glandă sebacee ataşată.

Unde apare acneea? Acneea apare, de regulă, în zonele cu cele mai multe glande sebacee – faţă, umeri, spate, gât, torace, braţe.

Este acneea o boală? Acneea este o afecţiune inflamatorie cronică a pielii, declanşată de obicei în contextul unor modificări hormonale, în special la vârsta adolescenţei. Există o serie de opţiuni terapeutice, care se adaptează în funcţie de tipul de acnee, de gravitatea erupţiei şi localizare.

Acneea la adolescenţi. Dr. Monica Păun, medic specialist în dermato-venerologie (Illuma Clinique): „De obicei, pentru formele ușoare sau moderate de acnee (zeci de comedoane și câteva leziuni inflamatorii) sunt recomandate tratamente locale cu substanțe active precum: acid azelaic, peroxid de benzoil, clindamicină, retinoizi topici (adapalen), niacinamidă, acid salicilic sau acid glicolic. Substanțele active menționate se pot asocia, la recomandarea medicului dermatolog. De asemenea, proceduri precum peeling-uri chimice se pot realiza adițional în cazul în care medicul consideră necesar.“ Citeşte aici care sunt soluţiile pentru formele severe de acnee!

Acneea în sarcină. Acneea se poate manifesta şi în perioada sarcinii, fără a afecta, desigur, fătul. Semnele ei sunt:  comedoane închise (puncte negre) și deschise, precum și leziuni supradenivelate: papule, pustule sau leziuni nodulare. Important! Evoluţia acneei, în sarcină, este autolimitată (se remite în câteva săptămâni/ luni după venirea copilului pe lume). Dr. Monică Păun recomandă în articolul „Sunt însărcinată şi mi-au apărut coşuri pe faţă. Cum aş putea scăpa de ele?“ Medicul specialist răspunde“ mai multe măsuri generale, tratamente, oferă sfaturi privind dieta, intervenţii permise sau interzise în sarcină.

Citeşte şi:
Ce facem dacă observăm o aluniţă nouă pe piele sau una care se modifică?
Vergeturile în sarcină
Probleme ale pielii la cei mici