Sfatul specialistului

Opinia nutriţionistului privind sucurile carbogazoase în alimentaţia copilului

Sucurile carbogazoase sunt pe lista „Ocazional spre deloc“ – ne-a spus Cosmina Niţu, specialistă în diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi nutriţia copilului.

De ce sunt sucurile carbogazoase pe lista „Ocazional spre deloc“? Specialista în nutriţie continuă: „deoarece vin cu zero nutrienți și multe kilocalorii la pachet, cu alte cuvinte, din cauza conținutului ridicat de zahăr“.

Iată mai multe informaţii despre acest subiect, furnizate de Cosmina Niţu pentru copiisiparinti.ro:

Unde poate duce conţinutul ridicat de zahăr?
Printre copiii și adolescenții supraponderali, se întâlnesc adesea probleme de sănătate care obișnuiau să fie întâlnite numai la adulți – hipertensiune arterială, colesterol ridicat și niveluri ridicate de trigliceride, care sunt factori de risc pentru diabet, boli de inimă. Există, de asemenea, și un risc ridicat pentru copii de a face de carii dentare din cauza conținutului ridicat de zahăr sau chiar erodarea smalțului din cauza acidității sucurilor carbogazoase.

Cum facem trecerea la răcoritoarele mai sănătoase?
Părinții pot face trecerea treptat către băuturi mai sănătoase și mai nutritive, începând cu prepararea unei limonade cu apă minerală, îndulcită cu miere sau suc natural de portocală, măr sau măr și sfeclă diluat cu apă. În cazul copiilor care nu iubesc apa, aceasta se poate aromatiza cu felii de castravete sau morcov, cu fructe precum zmeură, căpșuni sau felii de lămâie sau portocală sau cu plante aromatice precum mentă, ghimbir, busuioc. Apa aromatizată nu este un suc, este o apă care preia din aromele fructelor sau legumelor care sunt puse la infuzat și poate fi o variantă atractivă pentru acei copii care nu consumă suficientă apă.

Secrete din bucătărie. O altă metodă atractivă pot fi cuburile de fructe congelate, adăugate în paharul cu apă. Congelați cuburi cu zmeură, căpșuni sau afine și doar le adăugați în pahar.

Important! Și nepărat, să nu uităm că cei mici copiază ce văd în special la părinți. Pentru a ajuta un copil să renunțe la sucurile carbogazoase, părinții ar trebui să renunțe în primul rând la a le cumpăra, chiar și la insistențele copiilor și să fie ei cel mai bun exemplu pentru copilul lor, consumând apă în locul unei băuturi carbogazoase.


Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

 

Citeşte şi alte articole scrise de specialistul în nutriţie:
Ce alimente ar trebui să consume copiii, mai mult, vara? Nutriționistul răspunde
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“
„Avocado, struguri, peşte – când le introducem în alimentaţia bebeluşului?“